Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu hrflag

nedjelja, 21. prosinca 2014.

Pancerice, dio opreme o kojemu ovisi sve :)

Kupovina pancerica je prava muka, šta se obično dešava, kupimo pancerice koje nam super odgovaraju u trgovini i već nakon tjedan dana skijanja su nam malo velike, onda nakon 2-3 tjedna još su malo veće i na kraju shvatimo da smo kupili preveliki broj. Ponekad se desi da nam veličina odgovara ali kada skijamo stežu nas negdje ili na jednoj nozi nabijaju nas prsti opet problemi :(. Imao sam ista iskustava,  a sada neki savjeti.

Prvo odrezati nokte na nogama :) i naći neke tanje skijaške čarape.

Uglavnom postoje različiti modeli, neki su malo širi (nordica), neki malo uži (dalbello), razlikujemo ih po tvrdoći tj. flex indexu, od 6 do 13 gdje su 6 najmekše a 13 najtvrđe (race) pancerice, postoje naravno i fis modeli koji su još tvrđi ali to nam ne treba.

Preporučam pancerice tvrdoće od 8-11, sam koristim 12 što je još ok,tj. imaju  neku udobnost. Bolje skijaško znanje, bolja skijaška kondicija = tvrđe pancerice. Tvrdoća i cjena su međusobno povezane. Cijena kvalitetnih pancerica se kreće od 1500 do 3000kn.

U zadnje vrijeme postoje ženski modeli orjentirani na udobnost i lijepe boje, freestyle modeli prilagođeni za trikove, skokove, ski park i slično.

Freestyle cool pance

Freeride modeli imaju nešto lakšu plastiku, i ski i walk mod, nešto su toplije, i imaju nešto više mjesta na prstima. Tu se želilo prilagoditi race pancer off piste skijanju, a ponekad i planinarenju. Naravno cijena je u području 350-450eur.
freeride model

Klasični modeli po meni su najbolji, a i najpristupačniji cijenom. Naravno za termo fitting moramo platiti nešto malo više :). Ski i walk mod nikome ne treba, pa ne idete na skijanje da bi ste hodali.


Danas je najbolje kupiti pancerice u specijaliziranoj ski trgovini u kojoj se plastika zagrije i točno se prilagodi našoj nozi. Ako nas negdje žulja taj dio se može malo izbrusiti tako da dobijemo cipelu koja je na mm prilagođena nama.Cijeli postupak traje oko 30min. To naravno i košta tako da ćemo morati izdvojiti nekih 350eur ali bar smo sigurni da nam sve odgovara. Ukoliko nas nakon par tjedana počne žuljati opet ih možemo odnesti u trgovinu i dodatno prilagoditi. To omogućavaju Fischer vacum modeli, Atomic Memory fit, Salomon Castom shell, Strolz, ali i ostali proizvođači. Takvi modeli koštaju malo više i tu nema greške. Ukoliko imate problematična stopala ovo vam je najbolja mogućnost jel pancerica se podešava oko vašeg stopala na mm. Trgovine koje to rade su specijalizirane trgovine ski opermom, a ne veliki centri. Ima ih par u Zagrebu, nešto više u Sloveniji, dok u Austriji to rade i veći centri kao Giga Sport ili Intersport. Sve je već uračunato u cijenu pancerice tako da ne brinete. Inače Fischer vacum modeli imaju najveće mogućnosti za dodatno prilagođavanje.




Ako ste prvi puta na skijanju obavezno rentati pancerice. Tu ćete shvatiti šta vam odgovara. I dobiti pravu sliku koliko vam tvrda odnosno mekana cipela treba.

Ukoliko skijate više od 10 dana na sezonu savjet:
Moj način. Nosim broj noge 43.Kaže mi prodavač 28, ja kažem 27.5. Uzmem pancerice koje mi odgovaraju po širini moga stopala. (Nordica ima nešto šire modele, salomon uže) u dužini me nabijaju prsti, obično palac. Potrebno je lagano pognuti koljena i nasloniti se na jezik od panerice. Već je bolje, kada zategnem kopče,više me ništa ne nabija,  to je to. Bitno je da veličina odgovara kada su zategnute, a ne otvorene. Tada treba ostaviti cipele na nozi i malo šetati u njima da se prilagode našoj nozi.Obavezno probati u skijaškoj čarapi i to tanjoj, naravno sa fino odrezanim noktima i opranim nogama :). Dok stojimo uspravno možemo osjetiti da prsti lagano nabijaju u vrh pance, ali kad savinemo nogu u gležnju (skijaški stav), težina je na punom stopalu, to bi se trebalo eliminirati. Pete se ne smiju dizati u panci.


Znam da nakon 3 tjedna skijanja cipela će se raširiti i onda ću vratiti uložak, tada će mi odgovarati točno po mome stopalu i neće mi biti prevelika:) Eto to je jeftiniji ali ne tako idealan način, koji meni do sada je uvjek odgovarao.

Vaša noga se ne bi trebala pomicati u cipeli, sve mora biti čvrsto na mjestu ali bez ikakve boli.
Ako imate velike pance zna se desiti da vas nabijaju prsti,jel ako skijate da ste full nazad(težište je na petama, rit laga), prsti vam se pomaknu naprijed i nabijaju vas.

Postoji mogućnost da u ski rentu isprobate više modela, sa svakim skijate jedan dan, kada nađete najbolji pogledate veličinu i kupite pancerice.




Evo to su neki od trikova sada šta vi želite sve je na vama :) Sva sreća moje će izdržati još par godina.

Nema komentara:

Objavi komentar