Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu hrflag

ponedjeljak, 2. prosinca 2013.

Odabir skijaških štapova


Karakteristike štapova: stap
  • visina : Odgovarajuću visinu možemo odrediti tako da štapove uzmemo za špiceve spod kapica i kada naša podlaktica i nadlaktica zatvara kut od 90°imamo odgovarajuću dužinu
  • materijal: carbon, aluminiji ili kombinacija composite s time da je aluminij otporniji ali malo teži, naravno carbon je najskuplji i najlakši
  • razne vrste krpljica: off piste- velike krpljice, staza- male krpljice (donji dio na štapu u obliku prstena)
  • Ručka i remenčić: bitno da dobro sjeda u ruku
  • Leki štapovi koriste Leki sistem u koji se štap direktno ukopča u rukavicu, postoje posebne leki rukavice koje pašu sa takvim štapovima u kompletu, cijena preko oko 100E
  • cijena: od 20 do 180EUR (nevjerojatno)
Osobno koristim skijaško-planinarske štapove koji mogu mijenjati visinu, a s njima sam dobio i dva para kapica. Postoje modeli koji se mogu složiti u ruksak. Pritom pripaziti da se regulacija visine određuje pomoću kopče (na slici dolje desno), a ne zavrtanjem štapa (sistem koji ima dosta mana, ne drži dovoljno čvrsto).

Ukoliko imate predugačke štapove oni se lako mogu skratiti, tj odpiliti na odgovarajuću dužinu, to možete napraviti u svakom ski servisu. Sami možete isto otpiliti štap, prvo skinuti ručku i otpiliti gornji dio štapa te zatim vratiti ručku nazad. Ako je ručka zaljepljena skinuti ćemo je lako tako da je zagrijemo sa fenom.

images (5)images (6)
Velike investicije u štapove se ne isplate jer vrlo lako pucaju, posebno karbonski štapovi. Naravno idealna je zlatna sredina od 30 do 60 EUR. Prije su se izrađivali malo robusniji modeli dok danas je cilj industrije da sve što kraće traje pa su i štapovi dosta lagani sa tankim slojem materijala te se lako lome. 
Rabljeni štapovi su stvarno jeftini i čak stariji modeli su nešto bolje čvrstoće ali pazite na ručku da izgleda slično kao na prvoj slici dolje.
Uobičajene ručke danas.

Starinski model, nezgodan kod pada. 

Nema komentara:

Objavi komentar