Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu hrflag

srijeda, 21. siječnja 2015.

CARVING KANTING TALIERUNG



Jednostavo ime, tehnika skijanja samo po rubnicima, popularna u Hrvatskoj i Sloveniji. U Austriji je popularno dodati i nešto više proklizavanja.. E sada kao i sve ostalo postoje i prednosti i mane ove tehnike ali nećemo sada o tome. Idealna skija za karvanje do 177 visine, R= od 12 do 15m.
Problem kod karvanja je da nas skija vodi po rubniku, radimo široke zavoje i lako se desi da nam netko naleti iza leđa zato uvijek moramo biti oprezni sa obzirom na skijaše u našoj okolini. KACIGA OBAVEZNA!!!
 nastavak ispod :)
Carving zavoj

Postoji pritisak i na gornjoj skiji, cca 30%, 70% donja skija. Skije su u širini kukova, sa podjednakim kutom nagiba prema planini na obje skije.U zavoju praktički nema odklizavanja.
Opis gibanja:
1.rastrerćenje (prva pozicija na slici gore): Prije samog zavoja kukove guramo naprijed i podižemo se te rasterećujemo skiju.
2.mjenjamo pritisak sa nutarnje na vanjsku skiju (pozicija 2) te postepeno opterećujemo duž cijelog zavoja postepeno se spuštajući prema nižoj poziciji(pozicija 5). Istovremeno tjelo prati gibanja , vanjsko rame je nešto niže , vanjska ruka isto nešto niže, kukove pokušamo držati prema centru zavoja.
Što imamo veću brzinu lako se i više nagnemo u zavoj zbog centifugalne sile. Dok ako izvodimo zavoje sa niskom brzinom tada ne možemo toliko kukove baciti u zavoj jel ćemo pasti.

Preduvjet za ove vježbe bilo bi to da znamo već paralelne skijaške zavoje koje smo opisali u jednom od prethodnih članaka.

Vježba 1.
Početni visoki stav
spuštamo se 
 još niže

 zadržavamo nisku skijašku poziciju i zaustavljamo u brijegu.


Kosi spust koji završava u brijegu gdje se zaustavljamo. Na početku krećemo koso u odnosu na padnu liniju i završavamo u brijegu, svaki sljedeći put povećavamo nagib da bi na kraju krenuli direkno u smjeru padne linije i opet se zaustavili u brijegu. Za početak vježbe izvodimo na plavoj stazi, te kako napredujemo povećavamo nagib i brzinu! Bit je osjetiti klizanje skije na rubnicima, a da pritom održavamo naše težište negdje u sredini.

Opis gibanja: U startu visoki skijaški stav te postepeno se spuštamo da bi na kraju ostali u niskom skijaškom stavu. Skije vodimo po rubnicima tako da koljena guramo naprijed i u smjeru planine. Prikazana vježba na slikama, gornju ruku držimo ravno dok je donja ruka potiskuje naš kuk prema brijegu. Vježbu možemo ponoviti sa štapovima horizontalno u rukama, ili bez štapova.Ili sa rukama na koljenima , ili podizanjem gornje skije.

Dalje radimo zavoj u brijeg i jedan cijeli zavoj. Iste vježbe kao i kod zavoja u brijeg. Bitno je uvjek se dati što više naprijed na početku svakog novog zavoja da bi naši rubnici bili opterećeni i da vode skiju. Pritisak na skiju treba biti konstantan i ravnomjeran duž cijelog zavoja. Nesmijemo zaboraviti i napetost trbušnih mišića.

Sve radimo polagano i pokušavamo pustiti skiju da nas sama vodi.Ako imate iza sebe trag kao tračnice znači da sve dobro radite. Bitno je dozirati pritisak na skije duž cijelog zavoja. Ukoliko naglo stavimo skije na rubnike i naglo opteretimo skiju skija će proklizati. 

Bitno uvjek osjetiti težište na prednjem djelu pancerice.

Slike pogrešne skijaške pozicije gdje se naše težište nalazi skroz na zadnjem djelu pancerica:
spuštanje prema nazad 

Tipična pogreška kod većine skijaša, pa nismo na wc-u.
NAPREDNA VJEŽBA
Ako ste dobro savladali navedene vježbe iste možete ponoviti sa jednom skijom u zraku. Tako još više dobivate osjećaj za ravnotežu. Špic gornje skije je prekižen preko vrhova donje skije. Matijina najdraža vježba :)







Vježba 2.
Prvo bi bilo najbolje pronaći neku plavu široku stazu konstantnog nagiba. Štapove ostavimo negdje sa strane, ruke na koljena.

1. rasterećenje
2. prvi dio zavoja
3.kraj zavoja

Video carving vježba
Znači težište je na prstima,1.rasterečenje(sredina- spust)  2.guramo koljena lijevo i naprijed (lijevi zavoj) postepeno 3.povećavajući pritisak na prstima, podižemo se u spust i opet zavoj u drugu stranu sa istim koracima. Napomena: Kad kažem tešište na prstima to ne znači da mi stojimo na prstima već osjećamo pritisak naše mase na prstima. I ukoliko imamo koljena više prema brijegu automatski gornji dio tjela mora davati određenu kontru na donju skiju (donje rame je malo niže, donja ruka je isto malo niže što se vidi na slikama), u suprotnom ćemo se samo prevrnuti na stranu planine.Što imate veću brzinu moramo imati naravno i veću napetost mišića u gornjem djelu tjela i ramenima i rukama.

Sve radimo polagano i pokušavamo pustiti skiju da nas sama vodi. Svako gibanje kojemu je cilj opterećenje, u skijanju ima smjer naprijed,jel ako idemo nazad onda ostanemo na repovima.Rasterećenje ima smjer gore(ne nazad) noge blago ispružene. Bitno da smo naslonjeni na jezik od pancerica, a ne na petu. U suprotnom ništa ne funkcionira.

Ukoliko imate probleme uvjek se vratiti jedan korak nazad, smanjiti brzinu ili nagib i ponoviti lakše vježbice!

Neke skijaške škole su brzo prelazile sa paralelnih zavoja na carving ski tehniku zbog trenda u napretku korištenja radijusa skije. Za skijaša je osnova paralelni zavoj i kontrola brzine. U karving tehnici vrlo brzo dostižemo brzine i od 60km/h što znači da moramo imati i dovoljno kondicije da bi mogli pravovremeno reagirati i zakočiti u slučaju problema. Naravno najveći je gušt kada pustimo puni gas i na tvrdoj stazi legnemo skoro do poda a skije drže i ubrzavaju. Da to je skijanje!

Demonstracija race carving tehnike:






Nema komentara:

Objavi komentar