Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu hrflag

nedjelja, 1. prosinca 2013.

All mountain ROCKER CAMBER skije

  • Pogodne za sve snježne uvjete
  • nešto veće širine (80-90mm) u odnosu na Race kategoriju
  • nešto duže u odnosu na klasične carving skije
  • radijus u području od 15-20m, povećana mogućnost skraćivanja radijusa pritiskom na skiju
ATOMIC_ROCKER
Prema terenu na kojem skijate i vašim sposobnostima postoje različiti pod tipovi All mountain skija. U svima su korištene tehnologije ROCKER i CAMBER samo u različitim omjerima.
CAMBER
  • tehnologija koja omogućava lakše skijanje na rubnicima i bolji grip
  • idealna pri većim brzinama i tvrdoj stazi
  • omogućava određeno izbacivanje(kao opruga) pri prelasku iz jednog zavoja u drugi
  • 100 % camber je brza skija koja namijenjena skijanju na uređenim stazama, koristi se i u izradi RACE skija
ROCKER       
  • omogućava bolje plovljenje je skije na mekanoj stazi ili dubokom snijegu
  • olakšava zavoje zbog smanjenog radijusa skije na tvrdoj stazi
  • 100% ROCKER je powder skija samo za skijanje u svježem pršiću i nema smisla je koristiti na uređenoj stazi, znači skija je toliko savijena da pri skijanju na normalnoj stazi imamo kontakt sa snijegom samo u području pancerica
IMG_1987slika2
Na slici je prikazana 30% tip rocker skija.

ALL MOUNTAIN ROCKER CAMBER
  • korištene su obje tehnologije u kombinaciji sa ciljem dobivanja odličnih performansi u svim uvjetima, sada je samo na nama da izaberemo u kojem omjeru želimo skiju
Za skijaše amatere posebno je olakšana faza inicijacije novog zavoja u kombinaciji 20%rocker 80% Camber (auto turn tehnologija Rossignol ili CATCH- Free Rocker K2 ) dok je carvanje  znatno olakšano.
Idealna ALL mountain skija cca 30% ROCKER 70% CAMBER, širine od 80-90mm, kao recimo Volkl RTM 84 serija ili K2 AMP serija, skija pokriva uvjete od 70% uređena staza - 30%Powder.
volkl-rtm-84
Ako pri tome dodamo da što je širina skije veća automatski se poboljšavaju njene performanse na powderu dok na zaleđenoj stazi i u race načinu skijanja njezine performanse se znatno smanjuju. Razlog je u duljem putu, a tako i vremenu pri postavljanju skije na rubnik što je pri brzim zavojima (slalom, veleslalom) jako bitno. Znači skija orjentirana više na dinamične brze zavoje na tvrdome terenu biti će nešto uža.
powrock
K2 powder rocker 50%ROCKER 50%CAMBER, 70%powder 30%staza
Na slici gore vidimo, u zavoju na uređenoj stazi skija koristi 80 % rubnika, pri skijanju na mekanom ili dubokom snijegu cijela dužina skije je iskorištena. Jednostavno objašnjeno npr. imate skiju visine 190cm, idealna za duboki snijeg, pri skijanju na tvrdoj stazi koristite 80% rubnika tj. kao da imate skiju od 170 cm, što vam omogućava lakše upravljanje.
Nazivi tehnologija proizvođača Rossignol, preuzeto sa http://www.rossignol.com/US/US/alpine-men-skis-all-mountain-on-snow.html  :
Rossignol Rocker_Camber Profile
Prednosti dodatno opisane u tablici, preuzeto sa http://www.voelkl.com/skis/technology/freeski-rocker/rocker-versus-camber.html
RockerTabelle

Različite serije ROCKER CAMBER ALL MOUNTAIN skija proizvođača K2 za sezonu 2013-2014:
Preuzeto sa k2skis.com/
rocker1

rocker2
Mogu slobodno reći da uskoro neće postojati skija koja ne koristi ove tehnologije, zato što prije po nove skije Smiješak

Nema komentara:

Objavi komentar