Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu hrflag

nedjelja, 30. studenoga 2014.

Odabir skija i skijaške opreme za nove sezone

Potrebna oprema za sigurno i ugodno skijanje:

  

 Odabir skija

   IMG_1939

Danas na tržištu postoji ogroman izbor, pri čemu ukoliko želimo donijeti optimalnu odluku preostaje nam dugotrajno istraživanje ski testova, foruma i slično, općenito prodavači u velikim centrima nemaju dovoljno znanja da vam daju korisnu informaciju ali opet cijene su tamo niže nego u malim trgovinama.
Ovaj članak trebao bi uštedjeti puno vremena i novaca jer ono što nam se često nudi nije i ono što nam je uistinu potrebno.
Tema je najjednostavnije podijeljena prema vremenu koje ćete provesti na snijegu.
  • Odabir skija za prvo skijanje
  • Odabir skija za rekreativce – skijate do 15 dana godišnje
  • Odabir skija za napredne skijaše (za ovu kategoriju objaviti ćemo zasebni članak)
 Vaši osobni parametri: VISINA, MASA, FIZIČKA SPREMA (snaga,izdržljivost, koordinacija), POZNAVANJE TEHNIKE SKIJANJA.
 


Odabir skija za prvo skijanje (prvi puta u životu na skijama) i rekreativno skijanje (skijate do 15 dana godišnje).

    

Što trebate kupiti ?


Skiju radijusa od 12-16m (CARVING SKIJA), 10 do 15 cm kraću od vaše visine,cca do brade srednje tvrdoće(ako želite saznati nešto više slobodno čitati dalje).

KVALITETNA OPREMA JE OSNOVA ZA VAŠ DALJNJI NAPREDAK. SKIJE SU INDIVIDUALNA OPREMA PRILAGOĐENA VAŠIM OSOBNIM SPOSOBNOSTIMA, VISINI I MASI I NIVOU ZNANJA TAKO DA POSUĐIVANJE OD PRIJATELJA ILI ROĐAKA NIJE PREPORUČLJIVO.

Skije imaju četiri bitne osobine:

  · Dužina:

Preporučena dužina od 10-15cm manje od vaše visine (vrh skije između nosa i brade), za prvi puta na snijegu ili prvi skijaški tjedan skije mogu biti i kraće (do ramena), nemojte djeci kupovati duže skije sa idejom da ih koristite sljedeće godine jer dijete će sporije napredovati u odnosu na grupu i s time postoji mogućnost gubitka motivacije, preporučam rent skija za klince. Slobodno uzmite skiju u trgovini i pogledajte odnos između vaše visine i visine skije. Različiti poizvođači imaju različite mjere tako da postoji mogućnost odstupanja 2-3 cm.

Razlozi za kupovinu kraćih skija(cca od ramena do brade):

  • Početni ste skijaš
  • Nešto ste lakši za vašu visinu.
  • Volite raditi kraće zavoje i skijati manjom brzinom.

Razlozi za kupovinu dužih skija (od nosa do glave, ili nešto više od vaše visine) :
  • Skijate agresivno i većom brzinom
  • Teži ste za vašu visinu
  • Volite skijati izvan uređenih staza

· Radijus i širina:

IMG_1941IMG_1942
Preporučeni radijus je u rasponu od 11-18m (carving skije, kraće skije manji radijus,duže skije veći) dok kod starih dasaka pred 20 godina radijus je iznosio 25-35m i nije se označavao, ukoliko imamo takve daskače predlažem zamjenu. Ako imate radijus skija od 15 m vi možete naravno raditi i kraće i duže zavoje, skija vam naravno u tome dodatno pomaže sa svojom formom.

Radijus je označen malim slovima negdje ispod veza ili na repu skije. Taj broj označava koliki luk zavoja radi skija kada je na rubniku u idealnim uvjetima. Manji radijus - “lakše zavijanje” veći radijus skija je stabilnija pri većoj brzini. Ostali brojevi se odnose na širinu kod vrha, sredine i repa skije.
Slalom race skija ima radijus od cca 12m dok veleslalom oko 25m.

Širina  skije od 60 do 80 mm mjeri se u centralnom djelu ispod veza pokriti će sve vaše potrebe. Uža skija bolje drži na ledu, ima brži odaziv.

Ne kupujte šire skije od navedenog jer one su namijenjene za skijanje po dubokom snijegu. Znači kategorija od 80-95mm pokriva  50% stazu 50% off-piste, dok su šire skije namijenjene  samo skijanju u dubokom snijegu. Takve skije nazivamo ALL-MOUNTAIN I POWDER SKIJE.

Razlozi za kupovinu širih skija su :
  • Skijate izvan uređenih staza
  • Skijate po loše pripremljenim stazama 


· Tvrdoća:

Teže osobe bi trebale imati tvrđe skije, možemo reći da imamo skalu od tvrdoće od od 4 do 13 (4 se odnosi na dječje skije dok 13 označava tvrdu race skiju za natjecanje) u biti ne postoji neki standard za tvrdoću već svaki proizvođač ima neki svoj sistem označavanja, idealna tvrdoća je 7 do 10 (srednje tvrdoća)ovisno o našoj kilaži. Znači za lakše skijaše početnike preporučam nešto mekše skije dok za nešto teže skijaše skije srednje tvrdoće.
Faktor tvrdoće je prilično bitan jer malo mekša skija oprašta pogreške, lakša je pa se i manje umaramo, savije se lako se pa amortizira određene neravnine na stazi. Ni slučajno ne preporučam kupovinu skupih tvrdih race skija za ovu kategoriju. Kada uzmemo skiju u ruke možemo osjetiti njenu masu i probati njenu savitljivost te tako otprilike odrediti tvrdoću.
 

IMG_1944IMG_1945

Natpisi u stilu titanium, race, sl(slalom), gs(veleslalom) u pravilu označavaju tvrde, teške, brze i skupe skije.


· Skijaški vez (dio skije koji je zasebna cjelina) u pravilu dolazi u kompletu sa daskama:

IMG_1946
Potrebno je podesiti vez na 10-15% manju vrijednost od vaše težine, gdje na vezu svaka jedinica označava 10kg, skala na vezu cca u rasponu od 5-10 biti će nam dovoljna ukoliko nemamo preko 100kg, za djecu su vezovi obično u rasponu od 2-5. Ako ste niži nemojte koristiti dječje skije jer nisu namijenjene vašoj masi.
 
 Danas u pravilu skije dolaze sa integriranim vezovima u kompletu sa daskama tako da se ne morate previše zabrinjavati. BITNO je nakon kupovine podesiti vez na VAMA odgovarajuću vrijednost da prilikom nespretnog pada skija otpadne.

 

  · Cijena skija :

Za ovu razinu skijanja cijena novih skija od 170-400eur će pokriti sve vaše potrebe, nemojte misliti da ćete na skupim skijama bolje skijati, nabavom race skija ili sličnih u tom cjenovnom rangu 500-800eur možete se vrlo lako ozlijediti, jako brzo umoriti i izgubiti volju za skijanjem.Ne trebaju vam skupe skije, bilo koje polovne sa odgovarajućim parametrima će zadovoljiti vaše potrebe za osnovnu školu skijanja i uštedjeti vam puno puno novaca.
Kupovinu novih skija preporučam u predsezoni (11 mjesec) ili post sezoni (3mjesec) kada su velike rasprodaje prošlogodišnjih modela u većini slučajeva možete proći i 50% JEFTINIJE iako za prvo skijanje najoptimalnije je rentati skije. Tehnologija proizvodnje se mijenja svakih 3-4 godine tako da najčešće razlika u prošlogodišnjem i ovogodišnjem modelu je samo u boji tj. vizualnom dizajnu. Ukoliko kupujete polovne skije čitajte dalje...

Ukoliko idete u kupovinu prvo kupite pancerice pa onda po njima će vam prodavač ili serviser namjestiti vaše nove skije. Ako imate stare pancerice uzmite ih sa sobom u shopping.

Popis najpoznatijih proizvođača:

Atomic 
Elan
Nordica
Salomon
Head
Fischer
Blizzard
K2
Rossignol
Dynastar
Volkl

Danas su IN all mountain skije koje pokrivaju veliku širinu primjene u odnosu na nivo pripremljenosti, vaše skijaške tehnike tehnike i terena.

Preporučam modele: 
Takve skije biti će odlične i ako puno napredujete u vašoj tehnici tako da nećete morati promjeniti skije. Samo naprijed i puno dobrih zavoja Vam želim .


Najbolje skije za početnike po istraživanju skitest.
Skije za naprednije skijaše po web portalu onthesnow.com.

U Hrvatskoj lako kupimo skije po povoljnim cijenama u Hervis i Intersport trgovinama(uvjek rasprodaje u 11 i 12 mjesecu sa odličnim cijenama od prošle sezone), nešto veći izbor imamo u istim trgovinama u Ljubljani ili Mariboru.
Također ski rent trgovine na skijališitima prodaju stare modele po povoljnjim cijenama i to obično iza Nove godine. Oprez sa skijama iz renta, obavezno prekontrolirati debljinu rubnika.

Online možemo naručiti skije iz Slovenije, trgovina Extremevital.

Ski sajmovi u Zagrebu kod Doma sportova, Ljubljani i Mariboru imaju velik izbor rabljene opreme i obično su oko početka 12 mjeseca.

Postoji mnoštvo modela ali uglavnom isti cjenovni rang nudi podjednaku kvalitetu tako da u biti samo ime nije toliko bitno.



Svaki Vaš komenar je poželjan, nezaboravite napisati ukoliko imate bilo kakva pitanja, kritike i pohvale :)









2 komentara:

  1. pozrdav,
    trebam savjet s obzirom da zivim na moru i ne razumijem se upremu,imam 33godine i visok sam170 a tezak 83kg.
    ove godine sam prvi put stao na skije,skijao sam nekih 5 dana po 2 sata i mogu reci da mi to malo lezi,s obzirom da je za ovu godinu skijaska sezona za mene zavrsena,sledece godine se planiram malo duze skijati i planiram kupiti svoje skije,molim vas za pomoc za odabir skija s obzirom da sam pocetnik i da nemam nikakvog iskustva u odabiru skija,ne volim neke extremne brzine za sada na skijama,radje bi neki model koji je lakse upravljiv ;) unaprijed hvala

    OdgovoriIzbriši
  2. Prika,
    sve ti gore piše. Najtvrđe kaj ti treba od skije je sedmica. Ne tvrđe. Sedam godina sam skijao na elankama za 800kn i prva liga. Mekane, možeš skakati, lagano skijati i uživati... :)
    Sretno

    OdgovoriIzbriši