Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu hrflag

ponedjeljak, 25. studenoga 2013.

Vodič kroz kupovinu polovnih (rabljenih) skija


U svim većim gradovima postoje sajmovi ski opreme gdje se razmjenjuje ili kupuje rabljena ski oprema i većinom su organizirani od strane ski klubova. Tu na jednom mjestu možemo pronaći dosta veliki izbor korištenih stvari, često su tu i preprodavači koji prodaju skije iz austrijskih slovenskih i švicarskih ski- rent trgovina koje cjelokupnu opremu mijenjaju svake godine, mogu slobodno zaključiti da tu ima svega. U Zagrebu najčešće je subotom ujutro na trgu kraj Doma Sportova. U Ljubljani znam da sajam organizira ski klub Snežinka početkom prosinca.

Ako želite kvalitetne skije, ne kupujte skije starije od 4-5 godina. Tko želi nove skije napisao sam i članak o novim modelima za sezonu 2016/2017.

Sada neke praktične informacije:

Skija iz ski renta skijana je sigurno 80 dana i servisirana svakih 7 dana na sezonu tako da iako je možda model od prošle godine sa lijepim dizajnom zna se desiti da su rubnici gotovo potrošeni te (crna) podloga(p-tex) možda ima 0.3mm debljine(to sve lako možemo provjeriti). Od privatne osobe skije su možda malo starije, ali u prosjeku su korištene 10 dana na sezonu i eventualno jednom servisirane što znači da imaju potencijala za korištenje još par godina. Cijene se kreću od 50 do 300e. Cijenkanje je poželjno!

Prvo što vidimo...
Ogrebotine na gornjoj strani možemo skroz zanemariti(to je samo vizualni problem), dok na donjoj strani veće, dublje, šire(3-4mm) ogrebotine stvaraju problem i ako se krpaju,posebno ako se nalaze u blizini rubnika, male ogrebotine zanemarujemo i one ne igraju nikakvu ulogu (manje ogrebotine se nalaze na fotografiji).
Kontrola rubnika
IMG_1934
Bitna stvar je da iz kontroliramo rubnik skije na kojemu ne smije biti tragova lijepljenja, savijanja, pucanja i slično. Debljina rubnika na novoj skiji iznosi oko 1.5mm, prilikom servisiranja i skijanja taj rubnik se troši i smanjuje.Na rabljenim skijama gledamo rubnik na sredini skije u području vezova gdje je najtanji. 1mm će izdržati još nekih 90 skijaških dana ukoliko skiju ne servisiramo strojno, znači ako skijamo 10 dana na godinu imamo idealnu skiju.Skiju koja ima ispod 0.5mm(debljina nokta) rubnik možemo slobodno baciti jer je samo pitanje vremena kada će kamenčić izbiti taj rubnik. Ukoliko radimo servis na takvoj skiji na kraju neće ostati ništa nego samo plastika.Takva skija ne vrijedi ništa, možda za ukras na zid ili ski ogradu. Skije najviše troši servisiranje na mašinu i ono preporučam jednom na sezonu. Jedna skija može izdržati cca 15 brušenja na mašinu dok ukoliko brusimo rubnike ručno rubnik će izdržati sigurno 50 brušenja, a možda i više.
IMG_1935Na rubnom djelu skije na spojevima materijala ponekad se zna desiti da se metal ili plastika odlijepi (prikazano na slici lijevo), to može biti jako mali prostor, manji od debljine nokta ali dovoljan da unutra uđe voda i zaledi se čime se ta površina s vremenom povećava. Ne kupovati takve skije.
 
 


Vez možemo samo vizualno pregledati u većini slučajeva to je najdugotrajniji dio na skiji. Ako vizualno sve štima, probamo zatvoriti i otvoriti vez, pancerica sjeda i sve funkcionira tu nema problema. Pazite ako ste teži da uzmete skije sa većom skalom na vezovima(od 6-12) i nešto veće tvrdoće.
OBAVEZNO! prilikom kupovine uzmite sa sobom vašu pancericu i odmah probajte je li odgovara tj. sjeda u vez. ukoliko ne, i to se može srediti ali skije ćete morati odnesti na servis.
Kupili ste skije, šta sad?
Najjednostavije je skije odnijeti u ski servis,to će vas koštati cca 100-150kn, kupovinom novih skija nulti ski servis i podešavanje su uvećini slučajeva besplatni. Na servisu skija će se prilagoditi vašim osobnim parametrima (masi, kondiciji, veličini pancerice).

Pročitajte i članak:Samostalno podešavanje skija :
  • Podešavanje veza na pancericu
  • Podešavanje kilaže na vezu
  • Voskanje














Nema komentara:

Objavi komentar