Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu hrflag

utorak, 23. prosinca 2014.

TIPOVI SKIJA

Različite vrste skija možemo svrstati u nekoliko kategorija i to prema terenu u kojem želite skijati:

CARVING, RACE  Klasične skije danas namjenjene skijanju na uređenim stazama. Na takve skije vezovi su već unaprijed montirani.Visina od nosa do brade. Postoje modeli između carving i all mountain skija širine od 75-80mm koje su proizvođači isto svrstavaju all mountain kategoriju(marketinški trik) ali takve skije su više orjentirane na skijanje po stazi.
Preporučujem model Head Magnum, Fischer Progressor..
Za ski race freakove Head iGS , Elan Gsx, Fischer GS SC, Atomic GS visine 175-185 cm.


ALL-MOUNTAIN Nešto šire od 80-95mm namjenjene skijanju po uređenim stazama i nepripremljenim stazama, izvan staze, svježem snijegu. Možemo reći u svim uvjetima sa nešto slabijim performansama za skijanje po uređenoj stazi. Neki modeli imaju već ugrađene vezove. Nešto šire obično dolaze u prodaju bez veza, tj. vez moramo dodatno kupiti.
 Danas zauzimaju najveći segment u skijanju bar je takav trend. I isto su kao FULL COOL .
Visina od nosa do vaše visine. 
Preporučujem modele Elan Amphibio, Atomic Nomad, Rossignol Expirience, Salomon Enduro i više orjentirane na freeride volkl Kendo, Volkl mantra... 
Većina ovih modela postoji u nešto mekšim i nešto tvrđim verzijama.


POWDER Za skijanje po svježem pršiću.Široke, lagane i savitljive. Širina od 100mm na više.Nešto mekše i laše u odnosu na BIG MOUNTAIN.Visina =Vaša visina +5cm
Preporučujem model Volkl Shiro, Volkl Nuntaq ,Automic Automatic



BIG MOUNTAIN i FRERIDE  za skijanje većim brzinama sa skokovima i slično naravno off piste ali i po tvrdome ledu i svim oblicima terena na planini(od 90-120mm)Tvrđe i teže u odnosu za powder kategoriju. Isto se prodaju pod COOL ali pazite ako niste ski freak to vam sigurno netreba.Visina =Vaša visina +(5-10cm)
Salomon Rocker, Volkl Gotama, Volkl Katana.


PARK I HALF PIPE SKIJE  Trikovi, half pipe, skokovi, jako elastične skije koje nam olakšavaju izvođenje raznih trikova.Takve skije su twin tip, znači možemo skijati i naprijed i nazad jel imaju i rep savijen kao vrh skije. Ako vaš kilinac ima takve skije onda je cool :) Visina do brade
Atomic Punx.

TURNO SKIJE za planinarenje na skijama, dolaze sa specijalnim vezovima u kojima možemo hodati na vrh planine i spoustiti se u nizinu. Na takve skije kada idemo u brdo naljepimo kože koje nam spriječavaju klizanje u nazad. Dynafit ima jedne od najlakših modela. Posebno za dynafit vezove potrebne su onda i slične planinarske pancerice. Lagane, savitljive, tople i udobne dok baš nisu optimalne za skijanje po stazama.


Danas je popularno i nešto između , kao turno freeride, skije, vezovi i pancerice odlične za stazu i za planinarenje ali ne na duge staze već max 1-2 h. Uzrok je veća težina. To je pravi hit u Alpama. Za takvu vrstu skijanja specializirao se Marker sa Duke i Baron vezovima, u kojima možemo hodati i u normalnim pancericama.


ŽENSKE SKIJE prilagođene za žene, nešto mekše i lakše.Prilagođene mekšem skijanju, manjoj masi, upotrebi manje snage prilikom skijanja. Pod kategorija za svaku navedenu vrstu.


Za sve ove tipove skija postoje i slične kategorije pancerica. Poseban članak na tu temu je već napisan. Jednostavno pravilo glasi, ukoliko imate tvrđe skije trebali bi imati i tvrđe pancerice (ako želite izvući najviše od vaših skija).  Za rekreativce je jednostavno pravilo, nešto mekše skije i nešto mekše pancerice i udobnost je osigurana.



Nema komentara:

Objavi komentar