Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu hrflag

nedjelja, 21. prosinca 2014.

Ski servis Priprema skija za skijašku sezonu


Vrhunski pripremljena oprema osnova je za vrhunski doživljaj skijanja!!!

Prije nego li počne skijaška sezona poželjno bi bilo provjeriti stanje vaših skijica. Skije možete odnjeti na servis, ali pazite da to napravite minimalno 15 dana prije skijanja  jel serviseri su u gadnom poslu prije skijaških praznika. Za servis će vam uzeti oko 100-150kn što je normalna cijena.
Na skijalištu možete isto servisirati skije i one će biti gotove preko noći i čekati će vas ujutro prije nego li liftovi otvore, to ćete platiti od 20-30eur. Ovdje ćemo objasniti kako napraviti neke stvari samostalno. Ove stvari ne trebate znati i sve će to napraviti serviser tako ako vas to ne zanima slobodno preskočite ovu temu.

Tko puno skija preporučam obavezno 1X servis na sezonu u ski servisu na mašinu i to najbolje na početku sezone!

Odlični skijaši kut na rubniku od 88 stupnjeva.(potrebno dodatno naglasiti serviseru).
Svjetski kup i utrke 87 stupnjeva.
Za sve ostale 88 stupnjeva.

SKI SERVIS (u pravilu svakih 7 dana skijanja) 

  1. Vizualna kontrola skije i vezova
  2. Brušenje rubnika
  3. Krpanje rupa u podlozi
  4. Voskanje skija
Složeniji postupak koji iziskuju više znanja i upotrebu specijalnih alata su brušenje rubnika.

Jednostavno za napraviti i sa ne tako puno iskustva je voskanje skija i krpanje rupa u podlozi. Naravno možemo i vizualno prekontrolirati vezove te skalu sa brojevima da li odgovara našoj masi i nivou skijaške tehnike.

bitno za razumjeti
Ukoliko imate vezove starije od 5 godina bilo bi dobro da ih prekontrolirate u ski servisu da li din skala odgovara vrijednosti na koju je postavljena.  E sada šta to znači??? Veliki upitnik, ali lako se da objasniti, u vezu imamo dvije opruge jedna naprijed za prednji dio pancerice i jedna nazad za zadnji dio. Opruga regulira do koje sile će vez držati pancericu,a do koje otpustiti. Naravno svi materijali sa vremenom mjenjaju svojstva i nakon nekog vremena imamo zamor materijala. Tj. na vezu skale od 6-12, koji je namješten na 8 i nakon par godina taj 8 može u realnoj vrijednosti biti 5. Zato je dobro prekontrolirati skije u servisu na uređaju koji će izmjeriti jel vrijednosti na skali veza odgovaraju stvarnim vrijednostima sile. :)))


BRUŠENJE RUBNIKA VIDEO na kraju teksta

Prije brušenja najbolje proći sa ciklinom i skinuti višak voska te sa grubom četkom izčetkati nečistoće iz podloge.

Potrebna oprema:
1.Kutnik 88 stupnjeva i fajla srednja (možemo kupiti i finu fajlu, srednju, i grubu fajlu)
2.Dijamant pločica ili kamena pločica za poravnavanje neravnina (kamen je jeftiniji i biti će isto dobar)
3.Škripci za držanje skija i stol
4.Metlica
5.Spravica za skidanje plastike između metalnog rubnika i skije.

Uvjek prvo radimo rubnike i na kraju voskamo skije, taj redosljed je jako bitan!!!

Redosljed postupka:
1.Prolazimo sa dijamantom ili kamenom dva, tri puta po rubniku gore pa dolje, specijalno možda više puta gdje opazimo neravnine tj. oštećenja.
2.Skinemo višak plastike sa specijalnom spravicom da nam oslobodi rubnik za brušenje
3.Brušenje rubnika izvodimo ravnomjernim pritiskom i potezanjem s time da uvjek moramo malo više brusiti u području oko veza jel se tu skija najviše troši.
4.Četkom počistiti finu prašinu
5.Proći jednom gore dolje sa dijamantom kako bi ulonili mikročestice na rubniku
6.Zatupiti 7cm od vrha i od repa skije (jako bitno)


Brušenje donjeg kuta rubnika, sa specijalnom spravicom obješnjeno je u profi servis videu:
0.5 stupnja univerzalni kut,
0.3 stupnja Slalom utrke
0.8 stupnja Gs, Spust utrke



KRPANJE RUPA NA PODLOZI VIDEO

Šta trebamo:) Štpići plastike Ptex za krpanje rupa, malo brusnog papira, žilet ili nož za tapete. Sve je opisano na filmu koji je još u izradi:) Štapići mogu biti bijeli ili crni ovisno kakvu podlogu imate na skiji.



Razne vrste plastika za krpanje, moj favorit toko Graphite rapair candle.




VOSKANJE SKIJA VIDEO



Potrebno:) 
  1. Skijaški vosak (kruti, najbolje crveni ili rozi,  može biti i bjeli kao svijeća)
  2. Gumice za podizanje kočnice(možemo odrezati od starog šlaufa od zračnice za bicikl)
  3. Stara pegla, ili nova ski pegla :)
  4. Plastika za skidanje viška voska - ciklin.
  5. Četka za izčetkavanje viška voska 

Ski pegla
Plastika za skidanje viška voska

Četka za izčetkavanje viška voska:)

Postupak: Skiju podlogu skije prebrišemo sa čistom krpom.Sa bakinom peglom rastopimo vosak po skiji i preko lagano pređemo peglom (pegla što starija to bolja, najbolje da nije na paru). Temperatruru pegle postavimo na vrijednost da se vosak topi ali ne dimi iz pegle dok prelazimo po skiji, mislim da je to negdije na onom djelu gdje piše pamuk. Skije pustimo negdje na toplom da se vosak još bolje upije i sljedeći dan skinemo višak voska sa plastičnom pločicom(ciklinom), te nakon toga dobro izčetkati i to uvjek iz smjera špica prema repu.. Bitno je pustiti skiju minimalno 2 h da se vosak upije.

PS nešto o voskovima:)

Tekući vosak je praktičan ukoliko nismo stigli pošteno namazati skije. Takav vosak će držati max. 1 dan. Super je stvar ukoliko sam se snijeg lijepi za skije.Uvjek ga je dobro imati negdje u ruksaku.Uglavnom je univerzalan.

Kruti vosak će držati oko 5 dana. Imamo različite tipove za različite temperature, najpraktičniji su voskovi sa velikim rasponom temperature, od -10 do +10 pa nemate brige. Ja osobno koristim crveni Vola trainning wax vosak koji se lako kupi na kile. U ski i sportskim trgovinama(intersport, hervis i sl.) imamo Toko i Holmenkol voskove po cca 150g, što vam je dosta za 10 mazanja. Vosak  za niske temperature preko -10 obično je plave boje i malo se teže topi.Ne kupujte flour voskove jel su bar 2X skuplji i koriste se samo za utrku. Vosak za toplo vrijeme na kraju sezone obično je žute boje (5-12 C). Profići koriste Hi flour vosak kojeg jedno pakovanje košta po 100eur i to je stvarno potrebno za medalju :).
Na kutiji sve piše:)

Razne vrste toko voskova.

Preporučam TOKO, Swix i Holmelkol proizvođače opreme za servis skija. Proizvode možete kupiti u trgovini Tesma sport. http://www.tesmasport.si

PROFI SERVIS VIDEO


Za pravi servis oprema stoji pravo bogatstvo, ali kombinacijom sa gore navedenom opremom možete napraviti solidan ski servis i sa nešto manje novaca. Kada sami sredite skije tada ćete osjetiti ogromnu razliku između ručno napravljenih i skija iz nekog velikog servisa koje se rade automatski.

Svaki komentar i kritika su poželjni :)



Broj komentara: 6:

  1. Odlično prikazano i pojašnjeno, svaka čat :)

    Imam pitanje, a to je da bi nakon 2-3 dana na snijegu, a između servisiranja skija u servisu, htio skije nabrusiti i navoskati sam. Zanima me mišljenje o toj metodi i brušenju rubnika s ovim alatima:
    http://www.tesmasport.si/voski-in-orodja-za-servis-smuci/servis-robnika/kotniki/kotnik-za-brusenje-robnikov-kombi-sharp
    ili
    http://www.tesmasport.si/voski-in-orodja-za-servis-smuci/servis-robnika/kotniki/skiman-racing-sharp-za-drsno-oblogo-in-stranski-rob-6140

    Hvala na odgovoru :)
    Andrej

    OdgovoriIzbriši
  2. Možeš bez problema namazati skije, brusi ih na 88, dovoljno je dva puta potegnuti spravicom(ove koje si gore naveo isto će poslužiti) sa svake strane.
    Što se tiče ovaj donji kut koji je 0.5 to ne trebaš dirati. Bilo bi dobro proći još na kraju lagano jednom sa kamenom(jeftinije,kamen košta cca 50kn) ili dijamantom(skupo oko 40 e) pod istim kutem. Na kraju malo zatupiti 7 cm od vrha i od repa. Ako radiš prvi puta uzmi neke tanje rukavice jel rubnik je dosta oštar pa ako ti odleti ruka lako se poreže prst :).

    OdgovoriIzbriši
  3. još nešto, reci u servisu da ti ih naprave na 88, jel najbolje je uvjek isti kut držati

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdrav
    Kako skinuti hrđu sa rubnjaka

    OdgovoriIzbriši
  5. Poštovani gdje sve to kupiti i ako može mail

    OdgovoriIzbriši